Organizasyonunuzu nasıl yapılandırmalısınız ?
İlerlemek, büyümek ve pazarında kuvvetli oyuncu olmak isteyenler organizasyon yapısını dikkatli hazırlamalı. Bunun için ilk adım stratejinizi destekleyecek olan ana fonksiyonları belirlemenizdir. Hangi sorumluklar üstlenilecek, başarı nasıl ölçülecek (KPI, Anahtar Performan Ölçekleri ve Kurumsal Karne) … İşte önce bunları yerli yerine koymalısınız.
Satış odaklı mı olacaksınız, servis odaklı mı yoksa inovasyon ilk sırada mı veya bulunduğunuz pazardan geri mi çekilmeniz gerekiyor … Savunma mı yapacaksınız yoksa saldırı mı ? Kime saldıracaksınız veya kimden ve neden korunacaksınız ? Önce ana strateji sonra bunun için yapılması gereken ana işler, sahip olunması gereken yetkinlikler gelir. Sonra ise klasik hataları yapmadan yapıyı oluşturmaya başlamalısınız.
Bunun için fonksiyonları önce doğru seviyeye yerleştirin, bu aşama bittiğinde detaylara girebilir ve insanları / pozisyonları yerleştirmeye başlayabilirsiniz. Herkesin bir ana rolü ama çok sayıda ikincil görevi olabilir. Örneğin başlangıç aşamasında olan bir şirketin CEO’su hem iş geliştirme hem de finans bölümlerini yönetiyor olabilir. Şirket büyüdükçe bu görevleri başkalarına bırakırken yeni görevler üstlenecektir.
Önce yapı sonra insanların seçimi
Önce yapıyı oluşturun sonra organizasyon şemanızı. Yapı oluştuğunda en doğru insanları şemanıza yerleştirmeye başlayın, kimin kiminle çalışacağına karar verin. Bunu yaparken insanların temel yeteneklerine dikkat etmeniz gerekir. Inovasyon tarafı güçlü birisi muhasebe departmanında kendisini iyi hissetmeyecek ve çok faydalı olmayacaktır. Oraya dengeli ve düzeni korumak isteyen birisini bulmalısınız.
Bu aşama tamamlandıktan sonra CEO her bölüm ile hedefleri, bütçeyi, ödülleri, beklediklerini konuşmalıdır. Şemanın kendisinin bir önemi yoktur asıl önemlisi şemayı hayata geçirme sürecidir.