ERP Serisinin ilk kitabı … Başarılı Bir ERP Sisteminin Üretim ve Stok Planlaması Hakkında 12 Performans Ölçeği Nedir ve Nasıl Yönetilir ?
Başarılı Bir ERP Sisteminin Üretim ve Stok Planlaması Hakkında 12 Performans Ölçeği Nedir ve Nasıl Yönetilir ?
Toplam Sayfa Sayısı : 35, Format : E-Kitap (PDF Formatında)
Yazar : Cengiz Pak
Bu kitabı şimdi bilgisayarınıza indirebilmek için :
Bu kitap artık satışta değildir, ERP Proje Yöneticinin ve Danışmanı Olmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler isimli kitabın bir bölümü haline gelmiştir.
Kitabın Önsözü
Her firma bir veya birden fazla tedarik zinciri içinde yer alır. Zincirin ister en tepesinde ister en altında olsun her zaman kendisinden beklenenleri yerine getirmek, bunu yaparken içinde bulunduğu zincir için en ekonomik olan yolu izlemeye çalışmak, bu arada da kendisini de sürekli geliştirmek durumundadır.
Bu kitapta ERP sisteminin üretim yapan bir şirket içinde başarı ile uygulanabilmesi için firmanın izlemesi gereken yolu, oluşturması gereken ?kapalı devre? düzeni ve bunun performans kriterlerini işledim.
Üzerinde duracağımız kısım ERP uygulamasının üretim ve stok bölümü olacak. Kurumsal Kaynak Planlaması olarak dilimize geçmiş olan ERP sistemleri, işletmelerin bütün operasyon alanını entegre etmeye, bütün işlemleri tek veri tabanı üzerinde yürütmeye talip sistemlerdir. Üretim yapan bir şirket için ?üretim ve stok planlaması? herhalde en öncelikli konudur.
ERP sistemi kullanarak ?üretim ve stok alanında? neyi hedefliyoruz ?
?Firmamızın malzeme, kapasite, zaman, para gibi kaynaklarını yönetmek, neyin, nerede, niçin, ne zaman olması gerektiğini bilmek istiyoruz.?
Bunu niçin istiyoruz, çünkü çalışırken ve üretirken bu kaynakların bazılarından kayıplar oluşuyor, bazıları zamanında olmaları gereken yerde olmadıkları için işlerimiz aksıyor. Kayıplarımızı fiyatlarımıza yansıtıyor ve pahalı bir tedarikçi durumuna düşüyoruz, geç teslim ediyor ve başkalarının da işini aksatıyoruz, biz onları aksatınca onlar da ödemeleri aksatıyor, bu seferde tedarikçilerimiz bizden şikayetçi oluyorlar …
Sonuçta, içinde bulunduğumuz tedarik zincirinin kuvvetli bir üyesi olacağımıza diğerlerinin şikayetçi oldukları bir firma haline geliyoruz. Bu durumdan şimdi ve sonsuza kadar kurtulmak istiyoruz.
İşte ERP sistemleri bize bunu sağlamayı vaat ediyor, elbette her zaman olduğu gibi herşey bize bağlı … Biz yaparsak olacak, yapmazsak olmayacak.
Bu kitap başarılı bir proje için üretim ve stok yönetimi konusunda neyin peşinde olmanız gerektiğini net olarak gösterecek. Unutmayın biraz sonra karşılaşacağınız 12 performans parametresini gerçekleştirmeyen hiç bir firmanın ERP uygulaması bitmez, daha doğrusu başarılı bitmez …
ERP projeleri hakkında iyi veya kötü şeyler duymuş olabilirsiniz. Ne duymuş olursanız olun her örnek kendi içinde değerlendirilmelidir. Firmanın öncelikleri, proje ekibinin formasyonu, seçilmiş olan yazılım, veri modellemesi … Bir çok faktör sonucu etkiler. Bu sebeple birinin başarısı veya başarısızlığı sizin çok önemli olmamalı, çünkü genel olarak başarılı olabileceğiniz bir konudur ERP.
ERP projelerinde ?Performans Kriterleri? oluşturup izlemek ana noktaları her zaman göz önünde bulundurmanızı sağlayacaktır. Bu noktaları kaybettiğiniz zaman ERP projenizin yolunu da kaybedersiniz, yıllar geçer, projeyi başlatanlar başka görevlere atanır, projeniz giderek bilgi işlem odaklı bir hale gelir ve oradan da bir süre sonra teknolojik yetersizlikten dolayı kapı dışarı edilir …
Bu süreci yaşamamak için ERP çalışmasını aktif olarak izlemeli ve değerlendirmelisiniz, işte bu kitabı da bunun için hazırladım.
Burada bahsettiğim 12 parametre en temel olanlarıdır, siz bu listeye kendinize göre ekler yapabilirsiniz. Ölçülebilir ve çok sayıda olmamasına dikkat ederseniz başarı şansınız artacaktır.
Başarılar dilerim
Cengiz Pak
Kitabın İçeriği
> Önsöz
> Başlarken
MRP, MRP-II ve ERP Hakkında
MRP Tablosu ve Zaman Ekseni
MRP-II Nasıl Ortaya Çıktı
ERP Büyük Kabul Gördü
ERP ? Enterprise Resource Planning ile Kapanan Devre
- Üst Seviye Planlama
- Planlama
- Uygulama
Performansın Ölçülmesi
Değerlendirme Tablosu ve Formlar
Performans Kriterleri
1. İş Planı
2. Satış Planı
3. Üretim Planı
4. Ana İmalat Planı
5. Malzeme Planı
6. Kapasite Planı
7. Ürün Ağacı
8. Stok Yönetimi
9. Üretim Rotası
10. Satınalma Planı
11. İmalat Alanı Yönetimi
12. İş Takvimi ve Genel Performans
Sonuç
Ekler
?A Class? ERP uygulaması performans gelişim tablosu
Dönemlik Performans Raporu
Kapalı Devre ERP Kurgusu
Trackbacks