Depolarınızda ne kadar “para” depoluyorsunuz, stok yönetiminiz ne alemde ?
“paranızı malzeme veya ürün stoğuna dönüştürmeniz kolaydır, zor olan onu tekrar paraya çevirmektir“
Hemen hemen bütün sanayi şirketlerinde ?Stok Yönetimi? lojistik sistemin belkemiğidir. Buna rağmen acaba kaç şirket bu değerli kaynağı gerektiği gibi yönetmektedir ?
Pek fazla olmadığı kanısındayım.
Halbuki envanterin etkin yönetimi şirketinizin çok ihtiyacını duyduğu nakit kaynağı sağlayabilir. Örneğin 5 M TL ortalama envantere sahip bir şirket daha etkin bir yönetimle 4 M TL seviyesine inebilir. Dikkat ederseniz ele geçen 1 M TL için faiz vermediğiniz gibi belki de banka kredisi ile finanse edilen stoklarınız azalacağı için daha az faiz ödeyeceksiniz (etkin bir envanter yönetimi ile envanterin %20 azaltılması mümkün olan bir hedeftir).
Durumunuzu ölçmeniz çok zor değildir, örneğin şirketinizin stok seviyesinin fazla mı yoksa az mı olduğuna stok devir hızınızı sektörünüz veya rakipleriniz ile kıyaslayarak karar verebilirsiniz. Diğer bir yaklaşım ise stoklarınızın “yaşını” gözden geçirmenizdir, yaşlı stokları mercek altına almalısınız.
Stok Yönetiminin diğer bir önemi de ERP, MRP-II, TQM gibi projelere girişildiğinde ortaya çıkar. Çünkü alt yapınız ne kadar kuvvetli ise o kadar çabuk ve başarılı sonuçlar elde edersiniz.
Bir çoğunun yıllardır ihmal ettiği ?Stok Yönetimi?, artan rekabet ve azalan enflasyon oranı ile önümüzdeki dönemde şirketlerimizin kullanabileceği çok önemli bir enstrüman haline gelmiştir.
Bu enstrümanı iyi kullanıp, ?stok devir hızını? arttıranlar dünya ile çok daha kolay rekabet edebilecek, hatta rakiplerinin önüne geçeceklerdir.
This post has one comment
Şubat 5th, 2011
Sayin Cengiz bey,
aslinda depolarinizda ne kadar para kaybediyor diye baslik gecseydinizo is adamlarinin daha fazla dikkatini cekebilirsiniz.
Ortak gorus sifir ”0” oldugundan dolayi her bir urune maliyet – finansal kayip olarak bakilabilir.Lakin bunu daha realist bir bakisla ele alirsak is yapilan sektorde bir is adami deposunda ne kadar para kaybetmesi normal karsilamasi gerekire ulasiriz.is adamlari para kaybetmeyi elbette tercih etmezler.Arz-talep nedeniyle depo da para kaybetmeye razi olurlar.Profosyonel bir Lojistik – Stok ve envanter yoneticisi daha az para kaybettirir ve daha az sirketi yok bulundurma maliyeti olmasini saglar.
Lakin 16 yillik profosyonel is hayatimda bir cok sirketin olmasi gerekenden daha fazla miktarda depolarinda para kaybettigini gordum.
Nedeninde sirketlerin satis ve diger birimlerle daha fazla zaman harcayip Lojistik-depo yu dah arka plana atmasidir.Oysa unlu İsletmeci Peter Drucker gelecegin is alanin lojistikte oldugunu ve bu konuda suan cok az sey bildigimizi belirtmisti.
Umarim yapmis oldugunuz calismalar hem ulkemiz hemde dunya kaynaklarinin daha verimli kullanilip emek ve para kaybini daha da azaltir.
Saygilarimla
Seyhan GULHAN