Delege edebilme algoritması …
Yöneticiliğin esası delege edebilmeye dayanır. İşlerini delege edebilenler yönetici olabilir, yapanlar ise yapanlardır.
Delege edebilmek öğrenilebilir, işte size algoritması.
Delegasyon Algoritması
1. Sonuçlara odaklanın : İşin nasıl yapılacağından veya yapıldığından çok sonuca bakın. Sizin izlemeyi düşündüğünüz yoldan gidilmiyor olabilir, bırakın işi yapacak kişi kendi yöntemlerini geliştirsin.
2. Yukarıya doğru yansımaya ENGEL olun : Bir problem çıktığında işi aktardığınız kişilerin tekrar size sorumluluk veya çalışma aktarmalarına mutlak olarak engel olun. Alternatifleri ve önerisini sorun ve onun doğrusunu bulmasını isteyin. Sakın “ben bir bakayım sana dönerim” demeyin.
3. Motivasyon ve adanmışlık sağlayın : Başarılı olunduğunda kariyer olanakları, finansal getiriler, tanınma – bilinme gibi ilerlemeler hakkında tartışın. Gerektiğinde işi almış olan kişi veya ekibin organizasyon içinde tanınmasını – duyurulmasını sağlayın, yapılmakta olan işin başarısının ona (onlara) ait olacağını bildirin.
4. Kontrolu elden bırakmayın :Bunun için :
- İşleri ve tamamlanma zamanlarını izleyin
- İşin kontrol aşamalarını, ne zaman karşılıklı görüşüleceğini belirleyin
- Bir değişiklik oluyor ise yeniden planlayın ancak bu değişiklik notlarını saklayın
- Size getirilen işi, yapılmış miktarı incelemek için yeterli zamanı ayırın
Bu algoritmayı izlerseniz muhtemelen süreciniz başarı ile tamamlanacaktır.
Nasıl sürekli kontrol sağlanabilir ?
- Delege edeceğiniz işi iyice anlatın, bunu yaparken içi boş cümleler kurmamaya ve işin dışında bir şey anlatmamaya özen gösterin.
- O kişiyi veya ekibi niçin seçtiğinizi anlatın
- Çalışmanın süreci devam ediyorken ne beklediğinizi, nasıl izleneceklerini anlatın
- Termin tarihi, ara kontrol tarihleri üstünde anlaşın
- Hangi kaynakların kullanılabileceğini belirleyin
Bir işi delege etmek çocuk yetiştirmek gibidir. Hem izlemeli ve tehlikeli gelişmeleri engelleyecek kadar yakın olmalısınız hem de insanların kendi yeteneklerini gösterecekleri kadar onları özgür bırakmalısınız.
Sadece başarılı biten işi kabul etmek çok önemlidir
Delege ettiğiniz bir iş tamamlanarak size geldiğinde onu incelemek için yeterli zamanı ayırmalısınız. Asla “bırakın şuraya ben sonra bakarım” diye bir şey söylememelisiniz.
Diğer yandan beklenen sonucun elde edilmediği durumu olduğu gibi kabul edip sonra işi yenien yapmaya çalışmak ekibinize bir şey öğretmez. Başarısızlığı veya neyin yapılamadığını yaşamalı ve ders çıkartmalılar. Bunu yaparken kişisel değil işe odaklı olunmalı ve bir sonraki sefer için dersler çıkartılmalıdır.
Eğer sonuç başarılı ise bu başarıyı yakalayanları tanıması gereken herkes tanımalıdır. Ödül verecek iseniz beklemeden vermeli, takdir edecek iseniz bunu vakit geçirmeden yapmalısınız. Bu sayede delege ettiğiniz kişinin veya ekibin kendilerine olan güvenini pekiştirmiş olursunuz.
This post has one comment
Haziran 12th, 2012
Merhaba Cengiz Bey;
Kesinlikle çok yerinde bir konuya değinmişsiniz,teşekkür ederim.
Delege etme kavramını iyi bilen ve bunu doğru uygulayan yöneticiler,birlikte çalıştıkları insanlar tarafından takdir ediliyor. Bu da yapılan işin kalitesine yansıyor.Diğer taraftan,’yönetici’ kelimesini sadece sıfat olarak taşıyanların devrinin geçtiğini zaten biliyoruz.
Saygılar;
Aysel AYAZMA