ERP uygulamasından ne bekleyebilirsiniz ?
ERP projesi yapan şirketler hangi niyetle bu işe başlarlar, işin bu kısmına girmeyeceğim. Ancak ne elde edebileceğiniz konusunda yapılan çalışmaları sizlere özetleyebilirim. Yapılan çalışmalar genellikle ABD kaynaklı, umarım bir gün ülkemizde de benzerleri yapılır …
1. Toplam envanterin azalması % 3 – % 24 arası
Diğer bir deyimle en kötü netice % 3 azalma en iyisi ise % 24. Azalmanın yanısıra muhtemelen stok karışımında da iyileşme olmuştur, diğer bir deyim ile arananın bulunma ihtimali de yükselmiştir.
2. Stok Kayıt Doğruluğunda % 90 – 97 aralığı
Bu çok önemli bir konu, bildiğiniz gibi bu konuda seminerlerde veriyorum. Stok Kayıt Doğruluğu sağlanmadığı takdirde zaten hem malzeme planlama hem de günlük yönetim çok ağır darbe yer. Aksayan üretim, fazla / eksik satınalma, düzensiz sevkiyatların oluşmasına yol açar. Dünya ölçeğinde alt limit % 95′tir, araştırmada 5 şirketten birinin %97 tutturduğu (% 20′si) görülmüştür. Şirketlerin % 30′u doğruluk oranında limitin altında kalmışlar ve % 90 değerine ulaşabilmişler, geriye kalanlar ise (% 50) % 94′e ulaşarak sınıfı geçmiş gibi olmuşlar.
3. Dönem kapatma süresi 3 – 7 gün arası
Ay sonu kapatma işlemleri açısından bakıldığında başarılı ERP kullanıcıları 3 gün civarında biten ayı kapatabiliyor, en kötü kullanıcılarda 7 gün içinde.
4. Üretim planına uyumluluk % 73 – % 96
En kötü değer yapılan plana % 73 uyumluluk, diğer bir deyimle üretim emirlerinin % 73′ü planlanan tarihte bitiyormuş. En başarılı grup ise % 96 uyumluluğa sahip. (Bu değer % 95 ve üzerinde olduğunda A-Sınıfı olunuyor)
5. Zamanında sevkiyat % 84 – % 98
Gelelim sonuçları en ağır olan konuya. Başarılı kullanıcılar % 98 oranında teslim tarihlerine uyum sağlıyorlar, yani 100 satır siparişin 98 satırı teslim tarihine uyumlu sevk edilmiş. Bu alanda kötü sonuç ise % 84 olmuş.
Bunlar gerçek sonuçlar, şimdi siz de kendi sonuçlarınızı düşünün, tartışın. Ölçümlerin nasıl yapılacağı hakkında sorularınızı bana yönlendirebilirsiniz. Burada yayınlanmasını uygun gördüğünüz tecrübeleriniz var ise benimle paylaşmanızı umuyorum.
This post has 8 comments
Temmuz 28th, 2010
Bizim üretim planı hergün değişiyor, bir de biz değiştiriyoruz … nasıl ölçeceğiz ?
Temmuz 28th, 2010
Üretim planını sık değiştirmekte planlama yapmaktır, yapılmaması gereken sevkiyat sonrasında geriye dönüp tarihler ile oynamamaktır
Aralık 5th, 2011
Merhaba,
Benim sorum ürün ağaçlarının ters olmasıyla, bir de miktarların net olmamasıyla ilgili. Bu gibi durumlarda da ERP kullanılabilir mi? Ayrıca ürün ağacı yerine, ölçüler siparişe göre değişiyorsa, sipariş ağacı gibi bir şey de hazırlanabilir mi?
Örneğin: Mutfak ve banyo dolapları ile iç kapı yapan bir ahşap işleri firmasında, MDF, HDF ya da sunta plakalar kullanılıyor. Optimizasyon programına göre kesim yapılıyor (minimum malzeme firesi, bazen de minimum işlem süresi dikkate alınıyor)
Şablonun şekli temelde
1) Eldeki kesilecek plakaların ebatlarına
2) Elde edilmesi planlanan (tasarlanan) plakaların çeşitliliğine ve boyutlarına
göre değişiyor.
Buna bağlı olarak, bir ham plakadan çıkacak kesilmiş plaka sayısı da (örneğin: dolap önü, yanları, rafları, çekmece önü, çekmece altı, vs.) değişiyor. Bir siparişte söz gelimi 24mm kalınlığındaki plakadan 17 farklı kesim şablonu, 12mm plakadan 8 farklı kesim şablonu, 8mm plakadan da 2-3 farklı kesim şablonu hep beraber kullanılabiliyor. Burada sorun şu ki
1) Ebatlama işleminde ürün ağacı ters (kesilecek plaka sayısı ancak optimizasyon programı çalıştıktan sonra belli oluyor)
2) Çıkacak miktarlar da her siparişte farklı oluyor (yani bazı plakalardan tamamen alt dolaplar çıkarken, bazı plakalardan çekmecesiyle birlikte alt dolap, bazı plakalardan üst dolap, bazılarından üst-alt dolap karışık, buzdolabı yanı, vs. parçalar şablonda yer alabiliyor).
Ebatladıktan sonra, ürün ağacı, bildiğimiz ürün ağacına dönüşüyor, çünkü sizin de bildiğiniz üzere ebatlanmış plakaların bazıları kenar bantlama, bazıları delik delme ve bazıları da hem kenar bantlama, hem delik delme işlemlerinden geçiyor ve monte ediliyor. Örnek montajı ile tüm çekmecelerin montajı fabrikada, geri kalan montajlar da inşaatta gerçekleştiriliyor.
Böyle durumlarda, ürün ağacı ve rota entegrasyonu sağlamak mümkün müdür? Bu durumu (esnekliği) ERP ile mi, başka sistemlerle mi çözmek gerekir? Yani üretim planlamanın bu esnekliğe uyum sağlayacak bir çeviklikte olmasını nasıl sağlayabiliriz? Örneğin: imalatı 1 ay sürecek bir sipariş için planlama süresi -baştaki ölçü tasarımları dahil- deneyimlerinize göre en fazla ne kadar olmalıdır? Bunu neye göre belirleyebiliriz?
Biliyorum, çok karışık sorular sordum, ama cevap verebilirseniz, sevinirim. İnternetten araştırdım, bu sektörde ERP kullanan varsa bile iz bırakmamış, hiçbir ERP firmasının referansları arasında ahşap sanayii yok. İyi bir planlama sistemi hakkında ne önerirsiniz?
(Not: Ürün ağaçlarının ters olmasıyla ilgili bir örnek de çırçır sanayiinden verilebilir.)
Aralık 5th, 2011
Merhaba,
Bahsettiğiniz durum canlı hayvan, petrol ve süt ürünü, kalıp ile yapılan imalatlar, bir bütünü parçalayan ya da o şekilde modellenmesi gereken bir çok durumda ortaya çıkabilir. Bu işleme “demontaj” veya “çok ürünlü ağaç” gibi isimler kullanılabilir.
Bahsettiğiniz sürecin bir ERP yazılımı içinde ele alınması elbette mümkün ancak her ERP yazılımında olmaması da doğal.
Bir bütünün parçalanması ve ortaya a-b-c gibi farklı nesnelerin ortaya çıkması sizinde tarif etmek için kullandığını “ters reçete” mantığı ile yapıldığında buna “demontaj” diyebilirsiniz. Farklı kesim şablonları farklı ürün ağaçları şeklinde tarif edileceği için burada kesim makinası ile ERP arasında bir entegrasyon faydalı olacaktır. Eğer yok ise işlem hangi şablon ile yapılıyor ise ekrandan seçilerek devam edilebilir.
Tekrarlanan üretim ortamında bir şablon defalarca kullanılabilir ancak her an ortaya yeni bir şablon da çıkabilir, eğer kesim işlemi ile yazılım entegrasyonu sağlanabilirse kesim operatörünün seçimi anında yazılama yansımış olur.
Fakat bu durumda bir planlama değil ancak başarılı bir “izleme” yapılmış olacaktır.
Planlamanın gerçekleşmesi için ERP yazılımının bu ürün ağaç yapısına göre üretim önerebiliyor olması gerekir. Bu durumda da iki seçenek var
1. Mevcut şablonlar arası seçim yapılması, bunu ERP içinde gerçekleştirmek mümkün
2. Optimum kesim planının yapılması, bunun olabilmesi için ERP ile Panel Kesim Optimizasyon Yazılımı bir arada çalışmalıdır.
Bu soruna yaklaşabilmek için öncelikle önceden tanımlanmış şablonların mı yoksa hedeflenen parçaların kesim planının yapılarak mı yola çıkılacağının belirlenmesi gerekli.
Hazırlık süresi ise elbette çok kısa olmalı aksi takdirde parçaların kesimi bittikten sonra “planlama” kelimesini kullanmaya gerek kalmaz. Ancak bu tip bir durumda izleme yapabilmek de önemli yararlar sağlar, bunu unutmayın.
Aralık 5th, 2011
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Sağlıklı bir izlemenin önemi yadsınamaz. Elimdeki projeyi tamamladıktan sonra, bir meslektaşınız (endüstri mühendisiyim ben de) olarak, bundan sonraki kişisel gelişimimle, kendime çizeceğim yolla, eksiklerimi tamamlamamla ilgili konularda fazla vaktinizi almamak kaydıyla sizce sakıncası yoksa sizinle yazışıp fikrinizi, önerilerinizi almak isterim. Fırsat buldukça web sayfanızdaki yazıları da takip ediyorum. Size iyi çalışmalar dilerim, tekrar teşekkürler.
Aralık 14th, 2011
Gülnur hanım merhaba,
Sipariş ağacı olarak tanımladığınız olguyu, 1997 yılında, bilgi sistemimizi oluşturan yazılımlara dahil ettik ve halen kullanılmaktadır. Üst bileşeni üretim siparişi olup alt bileşenleri, satış siparişi ve stok olan yapıları kullanmaktayız. Ayrıca, üst bileşeni, vardiya plan no olup alt bileşenleri iş emri ve stok olan yapılarıda kullanmaktayız.
BOM mantığı ile işin içinden çıkamadık. Satın aldığımız MRP / ERP yazılımlarının BOM algoritmalarını kullanamadık. Yerine kendi algoritmalarımızı kullandık.
Sektörümüzde ERP kullanım durumunu bende araştırdım. Sektörünüzde de olduğu gibi çok şey bulamadım. İnternette bazı izlere rastladıysam bile, tekrar aynı adresi aradığımda aynı bilgiyi bulamadım.
Ortak hareket etmemizin, bilgi ve tecrübe paylaşımımızın faydalı olacağını düşünüyorum.
Aralık 5th, 2011
İstediğin zaman beni arayabilirsin, başarılar dilerim.
Aralık 19th, 2011
Gülnur Hanım merhaba,
Bahsettiğiniz talep ile ilgili çözümler, çoğu ERP yazılımlarında, “CTO” (Configure-To-Order) yada “Product Builder” başlıkları altında mevcuttur. Çıkış noktası “Master BOM” denilen ana ürün ağacı ve formüllerle belirlenmiş “Variant BOM” mantığını kurgulamaktır. Bire bir olmasa bile mantık olarak benzer uygulamayı matbaacılık sektörü için tasarlamıştık. Her bir sipariş için farklı cins ve ebatlarda kağıt kullanılmasına rağmen, ana ürün ağacı mantığında sadece kağıt tipleri yerleştirerek, varyant ürün ağacında matematiksel işlemler ile, hammadde ve yarımamül kullanımları ve operasyon süreleri otomatik olarak “Sipariş Ürün Ağacı” yapısında oluşturulmuştur. Daha detaylı bilgi isterseniz yardımcı olmaya çalışırım. İyi çalışmalar dilerim. Muharrem Gezer