Archive for Kasım, 2013

Günlük iş temposu içinde ne yaptığımızın, nasıl yaptığımızın farkında olamayabiliriz. İş hayatı içinde yaşanan gerginlikler, tartışmalar zamanla bizim işimizi olmaması gibi yapmaya veya çevremiz tarafından istemediğimiz konumlandırılmaya maruz kalabiliriz.

Diğer yandan öğrenen insan – öğrenen şirket konusu var. Şirketler kişilere devamlı bir şeyler öğretmek yerine çalışanlarına “öğrenmeyi” öğretseler çok önemli bir engeli aşmış olacaklar. Ancak bunun için biraz zaman ayırmak gerek.

Çalışanlarınıza davranışlarını nasıl gözden geçirebileceklerini, neleri değiştirmeleri gerektiğini nasıl keşfedebileceklerini ve onları nasıl değiştirebileceklerini öğretmek çok iyi bir yatırımdır.

Bunun için basit bir yol kullanılabilir ve sadece bir kaç dakika alır.

İş yerinizi terk etmeden önce bir kaç dakikayı “o gün ne olduğunu” düşünmek için ayırın. Ne planlamıştınız ve ne yaptınız. Toplantılar nasıl geçti, aralarda ne yaptınız, iş arkadaşlarınız veya iş yaptığınız kişiler ile neler konuştunuz.

Ve sonra aşağıdaki soruları sorun kendinize.

* Neleri başardınız, neler sizi zorladı ? Bilginizi kullandığınız işler ile yetersiz kaldıklarınız nelerdi ?

* Bugün ne öğrendiniz, kendininizde negatif gördüğünüz (eksik gördüğünüz) herhangi bir konuda ilerleme sağladınız mı? İşiniz ve çalışma ortamınız ile ilgili ne öğrendiniz ve yarın ne yapmayı planlıyorsunuz ?

* Herhangi bir kişiye bilgi aktarmalı veya durum tazelemesi yapmalı mısınız ? Teşekkür etmeyi unuttuğunuz biri var  mı?

Bu tempo içine girerseniz ilişkilerinizi daha güçlü hale getirebilirsiniz. Birisini bilgilendirmek veya teşekkür etmek için bir kaç dakika içinde bir eposta gönderebilir veya telefon ile konuşabilirsiniz. Bir sorunuzu sorabilir, iş arkadaşlarınızı çevrimin içinde tutabilirsiniz. Çoğunlukla bu tür konular için zaman ayırmayız, fakat zaman ayırmamak bize ne kazandırabilir ?

İş hayatı sosyal bir çevre ve iyi ilişkiler demektir. Eğer bu düzeni ayakta tutmak için çaba harcamaz isek başarılı olmamızda çok güç olur. Çevrenizde bulunan insanları dikkate almadan, her şeyi kendiniz yapmaya çalışır iseniz genellikle “iletişim özürlü” olursunuz.

Bu süreç “anlatana kadar yaparım” düşüncesi ile tetikleniyor olabilir. Elbette bu en iyi ihtimal, eğer bunun sebebi bilgi paylaşmama isteği ise hem sizin hem de şirketiniz için daha kritik bir konu.

 

ARZ’ın TALEBİ geçtiği durumda ya talep arttırılacak (pek mümkün değil) ya da arz azalacak (işte duymak istemediğimiz şey).

Tags:

Bu sunum 8 Kasım Ege Üniversitesi EBİLTEM’de yapılan konuşmadan alınmıştır.

Tags:

158 kişinin katılımı ile gerçekleşen “Girişiminizin İlk Seferde Başarılı Olması İçin Bilmeniz Gereken 5 Şey Nedir ?” isimli seminerde 5 maddenin özetlendiği bölümü seyretmek isterseniz …

Tags:

Tags:

 

startupBaşka başarı hikayelerini dinlemek yerine kendi başarı hikayeni yaz! Fikrinle gel, ekibini topla, geliştirmeye başla, 54 saat boyunca mentorlar eşliğinde çalış, projeni hayata geçir ve yeni işinin temellerini bizimle at! Etkinlik 15-16-17 Kasım tarihleri arasında EBILTEM Ege Üniversitesi Kampüsü, EBİLTEM Binası’nda gerçekleşecektir. Sınırlı kontenjanı olan bu etkinliğe hemen kayıt ol, sen de projeni hayata geçir! Ekibim yok ama fikrim var diyorsan gel ekibini orada kur, fikrinle yarış!

Tags:
tal
Yenilik nasıl yaygınlaşır, yeni bir fikir, yeni bir ürün nasıl daha büyük kitlelere ulaşır ?
Her yeni ürün yaygınlaşmaz, çoğu biz onları duymadan pazardan çekilir, yok olur. Bunun sebebi yolun üzerinde bulunan çukuru aşamamalarıdır.

Teknolojik ürünlerin, önceden rastlanmamış fikirlerin veya o ürüne çok uzak duran topluluklarda yaygınlaşmanın adımları vardır. Bu seminerde algoritmanın adımlarını örnekleri ile izleyeceksiniz.
Bu konu kimler için ilginç :
- İş kurmak isteyen, yeni bir konuda girişimde bulunmak isteyenler
- Pazarlama ve stratejik planlama konularında çalışanlar
- Teknik alanlarda yöneticilik yapanlar
- İç girişimciler, şirketlerinde yeniliklerin öncülüğünü yapmak isteyenler
Süre : 1 saat

 

izmir450
.
7 Kasım / Dokuz Eylül Konferansına katılmak istiyorsanız lütfen tıklayınız >>>

8 Kasım / EBİLTEM – TTO Konferansına katılmak istiyorsanız kayıt için tıklayınız >>>

 * Her iki konferansın içeriği aynıdır

Hedef Pazar Seçiminden Rekabet Faktörlerine, Dokunulamayan Ürünlerin Pazarlamasından Yenilik Nasıl Yayılır (Technology Adoption and Chasm) ve Mavi Okyanus Stratejisine ? Ufuk turumuz 3 saat sürecek ve belki size çok başarılı bir işe sahip olma kapısını açacak ?

girisimcilik_semineri_cp

Fikrinizin diğer insanların ?para ödeyeceği? bir hale gelebilmesi için çok çalışacak, para ve zaman harcayacaksınız. Yolunuzun üzerinde bir çok aşama var, şirket kurmak, ortak bulmak, para bulmak, kendini tanıtmak, ürünü ortaya çıkartmak ? say say bitmez.

Ancak önce kime, nasıl ve ne kadar satabileceğinizi değerlendirmeniz gerekir. Dikkat ederseniz ?neyi? diye sormadım çünkü ?o? kime sorusunun doğru cevaplanmasından sonra son şeklini alacak ( 4 Eylem Analizi).

Ne kadar çok para veya enerjiniz olursa olsun eğer ?temel pazarlama hatalarını? yaparsanız başarısızlığı davet etmiş olursunuz, en kötüsü sonunda ümidinizi yitirebilir ve vazgeçme noktasına gelebilirsiniz.

Başarılı olmak, kendi işinizin sahibi olmak, takdir edilmek ? Girişimcinin aklında bulunan resmin parçalarıdır. Bu resme ulaşabilmenin yolu ise ?başarı ve kaybetme ihtimalleri? üzerinde aynı anda çalışmak ve içinden çıkılamayacak bir çukura girmeden mümkün olan en düz yolu izlemektir.

Yoğun İçerik

Bu seminerde izleyeceğiniz başlıkların her biri ?nasıl? bakış açısı ile hazırlanmıştır. ?Nasıl? çok önemli bir kelime ? Çoğu seminerde ?nasıl olduğu açıklanmadan? tarihçe, istatistik, genel ifadeler ile geçiştirilen konular dinlersiniz.

Bu seminerde ise sadece metodlar var, ?nasıl? var. Seminer bittiğinde yapmayı düşündüğünüz girişimin sonuçlarını analiz edebilecek metodlara ve dünya görüşüne sahip olacaksınız.

Fikrinizi sorgulama şansı

Girişimciler fikirlerini çarçabuk hayata geçirmek ister, bu normal bir şey elbette. Ancak var sandığınızı düşündüğünüz hedef aslında yok veya hayal ettiğiniz gibi değil ise, hedefe giden yolu tarif edemiyor iseniz, yol koşullarına uygunluğunuzu tarafsızca değerlendirmediyseniz ?  İşte bu seminerde aklınızdan geçeni sorgulayabilecek, belki fikrinizi rafine edecek belki yönünüzü değiştirmiş olacaksınız.

Konuşma Başlıkları

1. Hedeflediğiniz Müşteri Grubu gerçek bir grup mu, seçtiğiniz hedefin gerçek bir müşteri grubu olup olmadığını nasıl anlayacaksınız ? (Market Segmentation)

2. Özel Bölüm : Dokunulamayan ürünler satacaksanız (Yazılım, Hizmet, Danışmanlık ?) onların dokunulabilenlerden nasıl ayrıldığını ve dokunulamayan ürünlerin pazarlanmasında / satışında yapmanız gerekenleri bilmelisiniz ?

3. Mücadelenizin temelini oluşturacak ?Rekabet Faktörlerinizi / Parametrelerinizi Nasıl Belirleyeceksiniz? ? ? Neler rekabet parametresi ve neler değil, kendiniz ile uyumlu olanları nasıl belirleyecek ve zamanınızı boşa harcamadan hedefe ilerleyeceksiniz ?

4. Teknolojik ürünlerin pazara girişi ve yaygınlaşmasının mekanizması, izlenmesi gereken yol nedir ? (Yenilik Nasıl Yaygınlaşır, Technology Adaption Lifecycle / Chasm)

5. Rekabeti arkada bırakmanız için 4 Eylem Analizi ile ürün tanımınızı nasıl geliştirebilirsiniz ? (BLUE OCEAN STRATEGY).

girisimcilik_semineri_02_cp

Kim Katılmalı

- Yeni bir iş kurmak isteyenler

- Girişim fikirlerini test etmek isteyenler

- Bir girişim fikrini bulmak veya olgunlaştırmak isteyenler

- Yazılım veya danışmanlık işinde olanlar, başlamak isteyenler

- Yeni bir ürün ile pazara giriş yapmak isteyenler

- İş kurmak isteyenlere ortak olmak, sermaye sağlamak isteyenler