Archive for Eylül, 2012

Bir öğrencinin 3 durumda öğretmene ihtiyacı kalmazmış :

1. Öğrenci bütün öğretmenlerin önüne geçmiştir

2. Öğrenci ölmüştür

3. Öğrenci öğrendiğini sandığı şeyin içinde kendi kendisini hırpalamaktadır

Yıllar önce oğluma araba kullanmayı öğretiyordum, dura kalka gidiyor beni de kızdırıyordu. Niçin arabayı kaldıramıyorsun diyordum, sonra birden aklıma ne yapması gerektiğini söylemediğim geldi (normal bir şey ben sürücü öğretmeni değilim) ve debriyajı hissetmesini ayağını bir noktaya kadar getirip orada durmasını - ayağını yukarı kaldırmaya devam etmemesini, bir kavrama noktası olduğunu ve hissederek bulacağını söyledim … şimdi şehir içinde benden iyi araba kullanıyor  … sıra geldi uzun yol kurallarına.

Ortalıkta etten kemikten bir öğretmen yok ise bu işi “hayat” üstlenir ve öğrenci “hayat mektebinden mezun olur”, tabi olabilirse. Şirketlerin iyileştirme projeleri, ERP çalışmaları da böyledir, bazen bir öğretmen bazen ise hayat mektebi devreye girer.

Benim bugüne kadar yaşadıklarım 1 nolu seçeneğin gerçekleşme ihtimalini % 5-10 olduğunu söylüyor. Bu oranın çok düşük olması olayın imkansızlığından değil ancak şirketlerin hem insan yetiştirme hem de elinde tutma becerilerinin düşük olmasına bağlıyorum.

2 numaralı seçeneğin son 15 yıl içinde % 40 civarı olduğunu söyleyebilirim, diğer bir deyimle 100 şirketin 40′ı bugün yok, çeşitli sebepler ile pazarda yerlerini başkaları almış.  Bence bunun nedeni bu şirketlerin sahipleri şirketlerini ölümsüz zannetmeleri, diğer bir deyim ile kendileri ile şirketi soyutlamışlar, “şirketleri bu zorluğu da aşar” diye düşünüyorlardı. Halbuki zorlukları insanlar aşar, şirketler değil !. Eğer bu istatistiğin ne kadar doğru veya yanlış olduğunu denemek istiyor iseniz 15 yıl beklemeniz gerekmez, rasgele 100 şirket seçin ve kuruluş yıllarına bakın, bakalım kaç tanesi 15-20 yaşın üstünde çıkacak …

3 numaralı seçenek % 50 civarında. Şirketler bir iyileştirme projesi veya ERP çalışması ile ilk karşılaştıklarında çoğunlukla “ne var bunda biz bunu biliyoruz, arkadaşlar bunu hemen yapabiliriz değil mi … haydi haftaya bitirelim” şeklinde bir yaklaşımda bulunur.

Tıpkı 20 yaşında herşeyi bildiğiniz, 30 -35 arası ise babanızın hakkını geri vermeye başladığınız gibi.

Bu yanılgı, konunun gerçekten konuşulduğunda basit olmasından kaynaklanıyor. Ancak insanların kurguladığı iş hayatı ve şirket düzeni içinde dikkat edilmesi gereken bir dizi ayrıntı var, işte ilk bakışta görülmeyen bu ayrıntılar yolda sizi sarsmaya, direksiyonu bir o tarafa bir bu tarafa çevirmenize neden olur, arabanın içinde bulunan yolcular sonunda perişan olarak arabadan inip eskisi gibi yürümeye karar verene kadar devam eden bir süreçtir bu !


Seminer : Mavi Okyanus Stratejisi ile Rekabeti Nasıl Oyun Dışında Bırakacaksınız ? Blue Ocean Strategy

 

Rekabeti Oyun Dışında Bırakıp Sadece Size Ait Olan Bir Pazarı Bulabilirmisiniz – Mavi Okyanus Stratejisi

Mavi Okyanus Stratejisi Seminerine Niçin Katılmalısınız ?

Artan rekabet karşısında herkesin yaptığını daha iyi yapma metodu son dönemlerine geldi. Artık herkes operasyonel iyileştirme yöntemlerini biliyor ve uyguluyor. Rekabetten uzaklaşabilmek için farklı bir şey yapmanızın zamanı geldiğini düşünüyorsanız bu çalışmaya katılmalısınız.

Diğer yandan bu WorkShop size hem ?ayrı düşmenin ? farklılaşmanın? hem de ?müşterinizin gizli sesini duymanızın? yolunu açan, şirketinizde tekrar tekrar kullanabileceğiniz yöntemler ile tanıştıracaktır.

Rekabeti dışarıda bırakacak oyun planını şirketinizin stratejik planı içine yerleştirebilmeniz ve sonra adım adım uygulayabilmeniz için izlemeniz gereken kurguyu bu çalışma içinde test edebilme, mevcut pazarlama stratejinizi gözden geçirme imkanını da bulabileceksiniz.

Kimler katılmalı

Şirket üst yönetimi, iş sahipleri, danışmanlık hizmeti verenler, pazarlama ve satış yöneticileri ve ekipleri, stratejik planlama çalışması yürütmekte olan kişiler.

Mavi Okyanus Stratejisi WorkShop İçeriği

Bir Mavi Okyanus Hikayesi : Yellow Tail

Mavi Okyanus, By Pass, Flanking ve Gerilla Stratejileri

Kızıl Okyanus / Mavi Okyanus Testi

Mavi Okyanus?un Kilit Taşı

4 Eylem Analizi ile Yeni Pazarlama Stratejisinin ve Pazarın Bulunması

Bulunan Pazarlama Stratejisi Nasıl Test Edilir

Strateji Tuvalinin Çizilmesi

SouthWest Örneği ile 4 Eylem, Strateji Tuvali ve Strateji Testinin Yapılması

Rekabet Faktörlerinizi Nasıl Bulunacaksınız ?

Bir faktörün ?rekabet faktörü? olduğu nasıl anlaşılır ?

Odaklanma veya Ayrı Düşme fikirleri için USP algoritması nasıl kullanılır

Grup Çalışması

Farklı Değer Haritası örnekleri ve anlamları

.

Stratejik Pazarlama Seminerleri hakkında bilgi için tıklayınız >>>
—————————————————————————————-

Kurum içi eğitim almak isterseniz aşağıda bulunan teklif isteme formunu doldurunuz …

 

 

Kurumsal Eğitim Talep Formu



İsminiz

E-Posta adresiniz

Firmanızın İsmi

Telefonunuz

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim

Adresiniz

—————————————————————————————-

Stratejik Planlama ve Hedef Pazarın Bulunması, Ele Geçirilmesi :

-Rakibinizin pazarını nasıl parçalara ayırabilir, hedeflediğiniz bölümü alabilir ve pazar payınızı arttırabilirsiniz ?

- Kendinizden büyük olanlardan müşterileri nasıl alacak ve pazar payınızı nasıl arttıracaksınız ?

Ya rakibinizin elinden bir parçayı kopartıp alacaksınız ya da henüz ulaşılamamış bir müşteri grubu bulup onları kendi müşteriniz haline getireceksiniz … Peki nasıl?

Her zaman kullanabileceğiniz bir yöntem var mı ?

İşte bu seminerde bölüp almak için ne yapacağınızı öğreneceksiniz …

Bu Seminere Niçin Katılmalısınız ?

Pazardan pay almanın ve yeni bir yola çıkmanın başlangıç noktası “pazar bölümlendirmesini doğru yapabilmektir”. Bu aşamada hata yaptı iseniz zaman ve paranızı boşuna harcarsınız.

Diyebilirsiniz ki pazar bölebilecek kadar büyük değil !

O zaman siz, ya sizi büyütemeyecek kadar küçük bir bölüm seçmiştiniz (pazar bölümlendirmesini daha önce hatalı olarak yapmıştınız) ya da rekabet sizi yıldırmış.

Şimdi bu durumdan sıyrılmanın yolunu bulmalı, hedefi doğru anlamalı ve hedefe gidecek yolu en baştan tarif etmelisiniz. İşte o zaman herkes için sert bir rakip olursunuz, diğer alternatif ise durumdan şikayetçi olmaktır.

Durumdan şikayet etmek yerine pazar bölümlendirmesi ile nasıl müşteriler kazanacağınızı öğrenmek istiyorsanız sizi bekliyoruz.

Kimler katılmalı

Şirket üst yönetimi, iş sahipleri, pazarlama ve satış yöneticileri ve ekipleri, stratejik planlama çalışması yürütmekte olan kişiler.

Pazar Bölümlendirme Seminer İçeriği

Bir bölümlendirme örneği, Polaroid?in yaptıkları

Pazar bölümlendirilmesi ve Pareto Analizi

Pazarın tarifi, Jenerik pazar nedir ve pazarın bölümlendirme aşamaları nelerdir ?

Bölümlendirmeniz anlamlı mı ?

Bölümlendirme eksenleri ve cevabı aranan sorular

Bölümlendirme Örnekleri

Kovalanacak fırsatlar ve Ansoff Matrisi, örnekler …

Bireysel ürünler için bölümlendirme nasıl yapılır ve günlük hayatımızdan örnekler …

İnsanlar niçin alıyor ? Maslow ne diyor (İhtiyaçlar Hiyerarşisi Modeli)

Pazarlama için kullanılabilecek model – PSSP (Physiological?Security?Social-Personal)

Demografik ve demografik olmayan özelliklere göre bölümlendirme

2 seviyeli bölümlendirme örneği ve 4P ilişkisi

Ülkemizden bölümlendirme ve bölümlendirmeme örnekleri

Kurumsal pazarlama ve pazarın bölümlendirilmesi

Pazar bölümlendirmesinin hayata geçirilmesi nasıl gerçekleştirilir ?

Bölümlendirme ve şirketiniz !

Siz nereyi hedeflemelisiniz ? Bir pazarı seçerken hangi soruları sormalıyız ?

İki değişik noktadan bakarak pazar tarifi nasıl yapılır ?

Seçilen pazar bölümü ne kadar çekici, 4 eksen değerlendirmesi

Portföy matrisinin hazırlanması ve bölümün seçimi

Stratejik Planlama Seminerleri hakkında bilgi için tıklayınız >>>
—————————————————————————————-

Kurum içi eğitim almak isterseniz aşağıda bulunan teklif isteme formunu doldurunuz …

 

 

Kurumsal Eğitim Talep Formu



İsminiz

E-Posta adresiniz

Firmanızın İsmi

Telefonunuz

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim

Adresiniz

—————————————————————————————-

Stratejik Planlama konusunda 5 farklı seminer

Stratejik Planlama konusunda metodlardan başlayan, pazar bölümlendirme, rekabet stratejileri, mavi okyanus ve yeni müşteriş evreninin keşfi konularında tamamen yöntemlere dayanan bir dizi seminer / workshop hazırladım. Bu seminerlerde de bütün diğer seminerlerimde izlediğim “niçin” yerine “nasıl” üzerinde daha fazla durdum. Bu sayede günlük hayatınızda veya şirketinize geri döndüğünüzde kullanabileceğiniz araçları ve yaklaşımları ön plana çıkartmaya çalıştım. Umarım beğenirsiniz.

Stratejik Planlama konusunda çalışmayanlar ne kaybettiklerini de ölçemezler

Stratejik Planlama şirketlerin müşteri ihtiyaçlarını doğru algılaması ve buna göre bir plan yaparak daha karlı hale gelmesine yönelik çalışma disiplinidir.Bunu yapmadığınız zaman kaynaklarınızı ve zamanınızı boşa harcar, önünüze çıkan fırsatları da heba etmiş olursunuz.

Bu yüzden kaybettiğiniz fırsatların değeri neydi ?

Bunu kaybettiğiniz an bilemezsiniz  … Yıllar geçince “o gün” göremediğiniz seçeneğin bedelini belki pazar kaybı, belki yeni bir rakibe yol açmış olmak veya şirketinizde dramatik tedbirler almak zorunda kalmak ile ödemek zorunda kaldığınız da görüyor olabilirsiniz.

Diğer bir deyiş ile stratejik pazarlama planı yapmanın maliyeti ile olabilecek kayıplarınızın arasında dağlar kadar fark vardır.

Sizin bir planınız var mı ?

Bir çok kez firma kendisinin bir planı olduğunu düşünür, önce şunu sonra bunu yapacağız şeklinde konuşulur. Çoğu kez birisi bir şey söyleyince “evet evet onu da düşündük elbette denir” … Halbuki sağlam bir plan yoktur, firma “o anı” yaşamakta ve “5 dakika önce” oluşan bir problemi çözmek ile uğraşıyordur.

Pazarlama konusundan geriye doğru düşünmek ile kendi imkanlarınızdan ileriye doğru düşünmek farklıdır. Bu iki yaklaşım tamamen farklı organizasyon ve şirket içi lisan anlamına gelir. Bugün için şirketlerin çoğunluğu “müşteri odaklıyız” diyor olsalar bile aslında dünyayı kendi imkanlarından ileriye doğru düşünen gruba girmektedir.

Şirketler niçin Stratejik Planlama ve Pazarlama Planı yaparken zorlanır ?

Bunun 2 sebebi var :

1. Şirketlerin kadroları bu konuda çok hazırlıklı değil, piyasa ve şirket içi baskıdan dolayı güncel satış taktikleri ile bu konu dakikalar içinde karışıp, kaybolabiliyor. Stratejik Planlama için izlenmesi gereken yoldan kolaylıkla sapılıyor.

2. Şirketler kendi rekabet parametrelerini, misyonlarını, stratejik hedeflerini ortaya koyarken uyumsuz bir tanım bulutu içinde zaman geçiriyor, bu tür çalışmalara zaman ayrılmıyor, üst yönetimin güncel sorunları örneğin “para kazanmak” misyon veya vizyon haline geliyor …

Zamanı geldiğinde oyunun içinde kalabilmek için pratik yapmalısınız, farklı bakış açıları ile kendinize bakabilmeli, dünya örnekleri ile kendi aranızda köprüler kurmalısınız.

Stratejik Planlama Seminer Programı Neyi Hedefliyor

Stratejik Planlama çalışma programı içinde 5 seminer bulunuyor.

Bunlardan ilki “Metodlar ve Jenerik Stratejiler” ile temel yaklaşım hakkında, ikincisi “Pazar Bölümlendirme – Market Segmentation”, üçüncüsü “Rekabet Stratejileri” , dördüncüsü hem bir by-pass hem de odaklanma – gerilla yaklaşımı diyebileceğiniz “Mavi Okyanus Stratejisi” beşinci ve sonuncusu ise “Yeni Müşteri Evreninin Keşfedilmesi” üzerine olacak.

Beş seminerden oluşan bu dizi şirketlerin üst yöneticileri (Genel Müdür, Pazarlama ve Satış Yönetimi), strateji oluşturan ekip üyeleri ve şirket sahiplerine yönelik olarak hazırlandı. İçeriğinde stratejik pazarlama konusunun hem teorisi hem de pratiği yer aldığı için hem öğretici hem de sizi işinize dışarıdan bakabilmenizi sağladığı için uyandırıcı detaylar yer almaktadır.

İşte stratejik planlama konusunda seminerlerim :

.
.
.
.
.
Stratejik Planlama Kurumsal Programı
Stratejik Pazarlama seminerlerime ek olarak kurum içi analizlerinizi beraber yapabiliriz. Bu çalışma seminer programına paralel olarak yürütülen yaklaşık 8 – 10 gün süren (seminerler dahil) şekilde planlanabilir.

—————————————————————————————-

Kurum içi eğitim almak isterseniz aşağıda bulunan teklif isteme formunu doldurunuz …

 

 

Kurumsal Eğitim Talep Formu



İsminiz

E-Posta adresiniz

Firmanızın İsmi

Telefonunuz

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim

Adresiniz

—————————————————————————————-

Gençler arasında danışmanlık yapmak isteyenlerin sayısının arttığını izliyorum. Nerede ise herkes danışman olmak istiyor, o zaman şöyle bir pazarın ortaya çıkması an meselesi : danışmanlar için danışmanlık hizmeti …

Neyse gelelim konumuza …

Eğer sürekli iyileştirme veya operasyon iyileştirmesi, yalınlaştırma, süreç iyileştirme, yeniden yapılanma gibi bir konuda danışmanlık yapmak istiyor iseniz diğer bilmeniz gerekenlerin yanında izlemeniz gereken oldukça basit bir yolu hatırlatmak isterim.

Şirket hayatında iş süreçleri vardır. Her yapılan eylem bir sonra tarif edilmiş veya edilmemiş ama uygulanan bir adımı tetikler, süreçler mutlaka bir noktada sona erer ve yeni bir süreci başlatır. Böyle anlatılınca gizemli olan ifade depoya yanaşan kamyonun üzerinde bulunan malzemelerin indirilip raflara taşınmasının adımları ortaya çıkartıldığında bütün sırrını kaybeder. Yerine süre, metre, iş gücü, ekipman kullanımı, kontrol gibi ifadelerin havada uçtuğu cümleler gelir.

Şirketlerin içinde yaşanan kavga ve gerilim, patron veya yöneticinin çileden çıkmasına çoğu kez bu adımların hatalı, eksik veya yeniden yorumlanarak yapılması sebep olur. İşte bu yüzden ne kadar az adım, ne kadar basit anlaşılan komut olur ise o kadar iyidir.

Diğer yandan “anlamsız süreç yoktur”. Birisi süreci güzel ve akıcı anlatıp şemayı çizdiğinde çoğu kez “ben bütün bunları düşünemezdim” dediğim çok olmuştur, işte o an sürecin mantıklı göründüğü andır. Bir süre sonra basit sorular ve metrikler konuşulduğunda ise az önce sanat eseri gibi duran akış bir anda “kim yapmış bunu” şekline dönüşebilir.

Çok basit 5 adet sorumuz var, bu soruların hepsini sürecinizin her adımı için sormalısınız, elbette süreciniz gereken detayda olmalıdır (detay konusuna başka bir zaman bakacağız) :

1. Yasal olarak yapılması mı gerekiyor ?
2. Bu işlem sonucu stok azalacak mı ?
3. Bu işlem sonucu masraf azalacak mı ?
4. Bu işlem sonucu satış artacak mı ?
5. Kesin bir müşteri isteği veya beklentisi mi ?

Eğer 5 sorudan hiç ?Evet? cevabı çıkmıyor ise sorguladığınız adım niçin var diye uzun uzun düşünmelisiniz ? 5 numaralı satırda yer alan “müşteri” son müşteri anlamındadır, bir sonraki istasyon veya bölüm değil.

Şimdi hemen şirketinizin herhangi bir sürecini masanın üzerine koyun ve başlayın bakalım ne olacak ?

surec_cpSüreç, bir müşteri, pazar veya takip edecek olan işlem için gerekli olanı, bir veya daha fazla girdi kullanarak, belirlenmiş performans kriterleri altında gerçekleştirmek için yapılan, önceden belirlenmiş bir dizi aktivitedir.

Bu aktivite seti bir şirket veya organizasyonun bir işi nasıl yaptığını veya yapacağını belirler.

Aktivite setinin ortaya çıkartılması veya incelenmesine süreç analizi diyebiliriz, mutlaka bundan daha teknik tanımlar bulabilirsiniz ancak bence önemli olan bu değil, hedefiniz …

Ben bugüne kadar mantıksız görünen bir tane bile süreç görmedim ama bir çoğu fazlalıklar ile dolu, hedefi anlaşılamayan çizim veya tanımlardı. Dolayısı ile bu adımı niye yapıyoruz diye sorduğunuzda muhtemelen iyi bir açıklama duyacaksınız ancak bu sizi tatmin etmemeli. Çünkü asıl konu “o adımın şirkete faydası ne, yapmasam veya başka türlü yapsam ne olur” gibi süreci kısaltıcı yönde düşünmektir. Diğer türlü içinde israfın dolu olduğu iş yapma biçiminiz ortaya çıkar.

Profesyonel Bakım Yönetimi, OEE Analizleri ve hem Fabrika Bakım hem de Kalıp Bakım için çalışma düzeninin kuruluşu

Seminerin İçeriği

Fabrikanızda tezgahlar plansız olarak durduklarında kaybedeceğiniz zamanı ve üretim miktarını bir daha  geri kazanamazsınız …

Kaybedilen zaman içinde üretilmemiş olan ürün ve onun satışından kazanılabilecek para da sonsuza kadar kaybedilmiştir. ”ZAMAN” ve “KAYBEDİLEN ÜRETİM” geri kazanılamayacağına göre, hedefiniz onları kaybetmemek olmalıdır.

Seminer Programı

1. Bakım Yönetimi ve Planlama Yaklaşımları

2. Planlı Bakımın Performans Kriterleri ( MTBF ve MTTR Analizleri, Bakım Maliyeti, Stok Yönetimi, İş Emri İzleme ?)

3. OEE Analizleri ve Bakım?ın OEE Analizleri İçindeki Yeri

4. Fabrika Bakım Bilgisayar Uygulaması

5. Kalıp Bakım Bilgisayar Uygulaması

Profesyonel Bakım Yönetimi Seminerine Niçin Katılmalısınız ?

Parasını ödemiş olduğunuz kapasiteden duruşlar ile kaybolan kısmı azaltıp, size para kazandıracak asıl faaliyet olan üretim için daha fazla zaman ayırmak bedavadan makina sahibi olmak gibidir. Sizin maliyetiniz düşerken, teslim tarihi performansınız ve müşterinizin memnuniyeti artar. Kısacası Bakım Yönetim organizasyonunuzu iyileştirmekle bir şey kaybetmez toplam maliyeti düşürdüğünüz için kazanırsınız.

Kimler Katılmalı

Bakım Bölümü yönetici ve çalışanları,
Üretim ve Planlama Yöneticileri
ERP/MRP Takım Üyeleri
.
Profesyonel Bakım Yönetimi Seminerinden Örnekler
.


—————————————————————————————-

Kurum içi eğitim almak isterseniz aşağıda bulunan teklif isteme formunu doldurunuz …

 

 

Kurumsal Eğitim Talep Formu



İsminiz

E-Posta adresiniz

Firmanızın İsmi

Telefonunuz

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim

Adresiniz

—————————————————————————————-