Archive for Ekim, 2011

Format : Sunum ve Sohbet

Konu :

Satamayacaksanız en iyisini yapıyor olmanız bir şeyi değiştirmez

Kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin (veya yeni kurmuş olanların) bilmesi gereken pazarlama konuları

Rekabet faktörlerinin oluşturulması

Sahip olunması gereken temel yetenekler

Süre : 1 Saat

Stratejik Pazarlama Seminerleri

26 Ekim Çarşamba Stratejik Pazarlamanın Metodları ? Konumlandırma ? Büyüme ? Jenerik Stratejiler (Gerçekleşti)

2 Kasım Çarşamba : Pazar Bölümlendirme : Daha Başarılı Pazarlama İçin ?Pazar Bölümlendirme? Nasıl Yapılır, Yapılmaz İse Ne Olur ? (Gerçekleşti)

19 Kasım Cumartesi : Rekabet Stratejileri : Pazarlama Savaşı ve Rekabet Stratejileri, Ne zaman saldırmalı, ne zaman savunmalı veya ne zaman gerilla gibi davranmalısınız ?

26 Kasım Cumartesi : Mavi Okyanus : Rekabeti Oyun Dışında Bırakıp Sadece Size Ait Olan Bir Pazarı Bulabilirmisiniz ? Mavi Okyanus Stratejisi

3 Aralık Cumartesi  : Yeni Müşteri Evreni : Pazarlama Bölümünüz Yeni Müşteri Evreninin Keşfini Nasıl Gerçekleştirecek, Yeni Pazarları Bulmak İçin Bir Algoritma ?

Yer

Green Park Pendik Oteli / gün içi ikramlar ve açık büfe öğlen yemeği

Düzenleyen : Temel Teknoloji

Katılım İçin :

WorkShop Katılım Ücreti : 300 TL + KDV

Tamamına kayıt yaptırıyor iseniz 250 TL + KDV ücret ile toplam 1250 TL + KDV olarak katılabilirsiniz. Eğer daha önce Stratejik Pazarlama I WorkShop’una katıldı iseniz kalan 4 tanesi için aynı indirimden faydalanabilirsiniz.216 360 65 60   Aliye Duman

e-posta : aliye@temelteknoloji.com
Banka Bilgisi TEB Kalamış Şubesi (Cengiz PAK)
IBAN No: TR570003200004200000097043Katılmak isteyen firmaların rezervasyon yaptırdıktan sonra katılım bedelini yukarıda bulunan banka hesabına yatırmış olmaları gerekmektedir.

Tags:

Format : Sunum – Sohbet

Konu ve İçerik :

Şirketler mi daha uzun yaşar insanlar mı … Şirketler niçin II. ve III. nesile devredilemiyor … Devredilebilir ve Sürdürülebilir şirketin temel özellikleri neler olmalıdır …

Şirketlerin yaşam eğrisinin 7 aşamada incelenmesi, her evrenin özellikleri ve yapılması gerekenler.

Süre : 30 – 45 Dakika


8 Ekim 2011 Cumartesi  …Profesyonel KANBAN Sistemini Nasıl Kurabilir ve Sürdürebilirsiniz ? Green Park / Pendik (Gerçekleşti)

10 Ekim 2011 Pazartesi …  WORKSHOP Başarılı bir ERP uygulaması için Ürün Ağacınızı Nasıl Hazırlamalısınız ( Sektörel Örnek ve Çözümler ) ? Green Park / Pendik (Gerçekleşti)

15 Ekim 2011 Cumartesi … Tedarik Zinciri Yönetiminde Stok Yönetimi ve Planlaması İçin Bilinmesi Gereken İlk 10 Konu … Green Park / Pendik (Gerçekleşti)

17 Ekim 2011 Pazartesi … Nasıl Başarılı Maliyet Sistemi Kurabilirsiniz ? Fiili ve Standart Maliyet, Hedef ve Kaizen Maliyet Yaklaşımları, Varyans Analizinin Kullanımı Green Park / Pendik (Gerçekleşti)

Yukarıda bulunan 4 seminerden herhangi birine katılmak için :

Düzenleyen : Temel Teknoloji

Katılım Ücreti : 240 TL + KDV
(Seminer ücretine notlar, sertifika, ağırlama ve açık büfe öğlen yemeği dahildir)
216 360 65 60   Aliye Duman
Banka Bilgisi
TEB Kalamış Şubesi (Cengiz PAK)
IBAN No: TR570003200004200000097043

Atari?ye gittik, ?Bakın bu ilginç şeyi yaptık, hatta sizin bazı parçalarınızı da kullandık, bize destek olur musunuz veya bunu size verelim, maaşımızı ödeyin, sizin için çalışalım, çünkü bunu yapmak istiyoruz?. Onlar da dedi ki ?Hayır?.
Sonra Hewlett-Packard (HP)?a gittik ve onlar dedi ki ?Size ihtiyacımız yok, daha üniversite diplomanızı bile almamışsınız?.

Steve Jobs, Cofounder of Apple Computer

Öngörü yapabilme ve paradigma değişimi konuları ile ilgilenenlerin unutmaması gereken birisini kaybettik …


Tags:

Şirketlerin kurucuları yaşlanınca …

1. Yeni Nesile Devrederler

2. Stratejik Ortak Ararlar

3. Tamamını Satarlar

4. Kapatırlar veya Kapanır

Bunlardan ilk seçenek için araştırmaların söylediği birinci nesilden ikinciye % 45′i, ikinciden üçüncüye % 4′ü geçtiği şeklinde. Sayılar farklı araştırmalarda farklı olabilir ama işin ana fikri 100 şirketten 10 taneden azı üçüncü nesli görecek. Bunu hemen test edebilirsiniz, etrafınızda 60 yıllık kaç şirket var ?

4 numaralı seçenek bu yazımın kapsamında değil. Bir şirket kapanınca çalışanları yeni bir iş bulmaya çalışacaktır. Bu yazımızın konusu ise 2 veya 3 numaralı seçeneklerin çalışanlar üzerine etkisi hakkında.

Satınalınma veya stratejik ortaklık süreçleri dikkatli yönetilmezler ise şirketlerin kapanmalarına sebep olabilir, bunun temel nedeni çalışanların konsantrasyon kaybı ile beraber şirkete yön gösteren değerlerin artık geçersiz veya belirsiz hale gelmesindendir, bazen de satın alacak olan şirketin boyundan büyük işe kalkışmasından olabilir.

Satın alacak şirketin boyundan büyük işe kalkışma durumu yıllar önce bir dostumun şirketinin başına geldi, ben hikayeyi sonradan dinlediğim için duyduğumda iş işten geçmişti. Cirosu ve yetenekleri oldukça iyi olan bir şirket satın alacak olan şirketin yaptığı bir hatadan dolayı 1 hafta içinde yok oldu. Bu hikayenin kahramanları için çok acı, olayı öğrenen kişiler için ise büyük bir hayat dersi oldu.

Bir şirketin sahip değiştirme veya stratejik ortak edinme süreci  çalışanlar üzerinde büyük belirsizlik rüzgarı estirebilir. Şirket bu süreçte entellektüel sermayesinin bir kısmını istemeden kaybedebilir. Bütün çalışanların aklına şu sorular gelecektir …

1. Benim bir işim var mı ?

2. Kime bağlı olacağım ?

3. Maaşıma ne olacak ?

Bu üç soru cevap bulana kadar diğer tüm konuşmaların, stratejik nutukların, gelecek senaryolarının hiç bir önemi yoktur. Önce bu sorular cevabını bulmalıdır.

Benim bir işim var mı ?

Maslow (ihtiyaçlar hiyerarşisi teorisi) demişki belirli bir kategorideki gereksinimler tam olarak karşılanmadan kişi bir üst düzeydeki kategorinin gereksinimlerini algılamaz, böyle gereksinimleri yoktur. İşte onun sıralaması (Vikipedi, şema için tıklayın >>>)

  1. Fizyolojik gereksinimler
  2. Güvenlik gereksinimi
  3. Ait olma, sevgi ve sevecenlik gereksinimi
  4. Saygınlık gereksinimi
  5. Kendini gerçekleştirme gereksinimi

Buna göre iş ve geçim endişesi olan insanın bundan öte düşünebileceği bir şey olamaz. Gördüğünüz gibi Maslow hepimizin ruhuna tercüman olmuş. Dolayısı ile birleşme veya el değiştirme durumunda önce bu soru cevabını bulmalı. Bu cevap alınmadan çalışanlar diğer söylenenleri duymayacaktır.

Bu endişeyi devamlı olarak işsiz kalabileceğini düşünen herkes hisseder herhalde. Daimi olarak negatif mesaj yayınlayan bir yöneticinin kendi bakış açısını birlikte olduğu insanlara aktarmakta niçin zorlandığını ve niçin anlaşılamamaktan şikayet ettiğini Maslow sayesinde keşfetmiş olabiliriz. Çünkü yöneticiyi dinleyenlerin aklında “benim bir işim var mı” endişesi canlı ise diğer söylenenleri duymayacaktır. Negatif motivasyonu uygulayan ve başarılı gibi gözüken yöneticilerin benzerlerine göre çok daha fazla çalışmaları, gergin olmaları aktaramadıkları fikirlerini kendilerinin uygulamak zorunda kalmasından olabilir.

Kime bağlı olacağım ?

Kime bağlı olacağım endişesi ortalıkta bir birleşme, satılma olmasa bile “kime bağlıyım ben” şeklinde yaşanabilir. Bazı şirketlerden iş süreçleri, yetki ve sorumluluk belirsizliği birden fazla yönetici yaratabilir. Birleşmelerde ise ortaya yepyeni bir durum çıkar, eskiden tıkır tıkır çalışan, az sorumlulukla yürütülen işler şimdi ne olacaktır !

Daha az bilgi ile hareket eden insanlarda “korku” miktarının arttığı uzmanlarca belirtilen bir şey. İnsanların bilinmeyenler yerine “korku” koyması onların aynı zamanda elini kolunu bağlar, ne onlar ne de şirket ilerleyemez.

Şimdi gelelim maaşıma ne olacak sorusuna

Bu durumda insanlar maaşım kaç lira olacak diye sormazlar, ilk soru gerçektende “maaşıma ne olacak” sorusudur.

Nasıl alacağım, ne kadarı elime nakit geçecek, kazandığım haklar ne olacak, performansımı nasıl dikkate alacaklar …

Bir çok insan için nakit olmayan değerler de çok anlamlıdır. Yönetime yakın olmak, bir şey yaratıyor olmak, kariyer imkanı, performansın değerlendirilmesi …

Siz onlarla yıllarca beraberdiniz, onlar sizin değer yargılarınızı, performansı nasıl değerlendireceğinizi öğrenmişlerdi. Şimdi ise başka bir dönem başlıyor, yöneticiler değişiyor, iş süreçleri değişecek … hedefler, vizyon, değer yargıları …

Bütün bunlar belki de tarafsız bir ekip tarafından yönetilmediğinde önemli entellektüel kayıplar ve peşinden beklenmedik iş ve pazar kayıpları yaşanabilir. Gelecek 10 yıl içinde çok sayıda şirketin bu tür bir sürecin parçası olacağını düşünüyorum ve bu konu hakkında şimdiden çalışmaları gerektiğine inanıyorum.